Självmordsinsikt.

Vad innebär det att ha självmords-insikt? Jag tror jag uppnår något sådant sådär emellanåt.

Just nu:
Jag är depressiv.

I dessa stunder av depressivitet vill jag ganska ofta ta livet av mig. Jag bara konstaterar fakta. Jag anser att jag inte tillför någonting, utan mestadels bara är ivägen för andra människor. Dessutom förstår jag att jag, i min sjukdom, alltid kommer återvända till mina depressiva självmordstankar.

Insikt 1:
Jag är depressiv, kommer vara depressiv till och från hela livet, och jag vill dö.
Varför då inte dö?
Det finns människor som vill leva, om alla som vill dö skulle dö,
får de levnadsglada människorna bättre livsvillkor.

Insikt 2:
Det enda som håller mig vid liv just nu och just idag = mitt samvete.
Jag vill inte låta min familj uppleva mitt självmord och anklaga sig själv för detta, jag vill skona dem.
Så, om jag alltså bara hade sluppit undan mitt samvete, så skulle jag kunna dö utan problem.

Insikt 3:
Det är för jävla lätt att dölja hur djupt deprimerad en människa kan vara.
Kanske förstår människor att jag är lite deppig, lite nedstämd - men jag tror inte de har en aning om hur djupt det egentligen är.
Alltså ingen som försöker hindra mig.


Jag kan tänka mig, att mina resonemang kring detta inte alltid är logiska.
Jag bryr mig dock inte. Jag kan inte se mig själv bli gammal, jag kommer dö.
En vacker, eller snarare mörk, dag kommer jag att ta livet av mig.


Ann heberlein skriver i sin bok att hon gradvis försöker bryta sig loss från allting som håller henne kvar. Hon bryter sig loss från jobb, från vänner, från intressen, från kärlek och från familj. Familjen och hennes barn är svårast.
Kanske är det därför familjen är det enda som hindrar mig i mitt samvete.
Annars, så tror jag att jag gör likadant. Det är så lätt att säga upp jobb, sluta skolan, säga upp lägenhet, bekantskap och allting. Flytta långt, långt bort och slippa allting.
Vara ensam - och kunna dö.
Punkt.

There and back again... all the time.

Dit och tillbaka, för att återvända dit, ta sig tillbaka,
komma dit ännu en gång, ta sig upp och ...

Jag blir så trött. Och energilös.
Jag är oändligt depressiv somliga dagar, och det är svårt. Det är svårt, för jag vet att jag kommer vända tillbaka till det alltid. Alltidalltidalltid kommer mitt mörker finnas kvar. Mitt mörka jag. Mitt kladdigt äckliga-stickande-klistrande äckeljag.

Vad är det då jag lever för?

Är det bara en tidsfråga innan sjukdomen tar kål på mig?

Kan jag övervinna det depressiva?


Med tanke på min familj, så vill jag inte dö nu. Jag hade velat försvinna, utplånas från jordens yta och inte existera längre. Men jag tänker inte göra så, det vore alldeles för hemskt att låta familjen städa ur lägenheten med alla mina saker.
Jag blir rädd för vad som kan ske när jag en dag flyttar. då står hela lägenheten i lådor och om jag blir depressiv är tillfället optimalt. De slipper städa ur sin döda dotters lägenhet, utan bara ta lådorna, och ... nej, det blir ju fortfarande hemskt.

Jag kommer inte undan:

att ta livet av sig är föralltid en hemsk handling.

Det kan hjälpa att vara social. Ibland. En stund.
Därför skall jag ta en livlina och ringa en vän.

Ljus i mörkret?Finns det en liten, liten ljusglimt även i mitt mörker?

Är det vad jag vill, eller inte?

Jag faller


Min dag är en hemsk dag.
Jag är depressiv och tycker inte att jag förtjänar att leva.

Någonstans inom mig förstår jag att det är sjukdomen som sätter tankarna i mig, men det gör dem inte lättare att känna. Kanske lite lättare att hantera. Men jag vill fortfarande inte leva.
Ann Heberlein skrev i sin bok att det är en dödlig sjuksom, alltså att vara bipolär. Jag förstår precis vad hon menar.
Jag vill inte mer. Jag vill inte. Jag har skola, vänner, måsten och tvång och sådant jag borde, men jag vill inte. Jag vill verkligen inte, för jag känner mig tom och innehållslös, och

en innehållslös människa tillför ingenting alls
utan är bara iväg för alla andra

, därför borde det inte vara rimligt att leva. Jag borde helt enkelt inte förtjäna att leva. Jag tänker logga ut och fundera allvarligt över detta. Det känns hemskt att återvända till depressiva tankar hela livet, det känns alldeles hopplöst. Jag vill det inte. Jag kommer alltid vilja ta livet av mig, inte finna någon mening med tillvaron eller känna att jag förtjänar att dö.
Jag ska fundera allvarigt över det här.

Ångestens klor, igen och igen.

Jag har varit lugn de senaste dagarna.
Så väldigt lugn.

Jag har varit så lugn, att jag nästan undrar om jag har en diagnos. Kanske allt är över nu, för ett tag i alla fall, tänkte jag.
Idag inser jag att jag egentligen hade fel.
Jag har tagit medicinerna som jag ska, (jag brukar aldrig slarva, bara kanske glömma bort dem och ta dem nån timme senare ibland), men trots att jag tycker att jag har gjort allting bra, så har jag ångest. Den kryper under huden och får mig att vilja andas oregelbundet. Eller kanske helst av allt, inte andas alls.

När ångesten griper tag i mig såhär, brukar ja bli depressiv. Bara för att ångesten är så jobbig och jag helst av allt vill slippa det där iskalla, stormande eldhavet inombords. Jag vill slippa de kladdiga taggarna som sticker min hud och de där klorna som river djupa sår inuti mina lungor.
Jag vill bara slippa.
Jag vill inte mera nu.Ibland undrar jag om Gud verkligen finns, ganska ofta ställer jag mig själv den frågan, för jag tycker att han liksom gömmer sig för mig, är blockerad ur mitt sinne. Kanske är det jag själv som blockerar mig från Gud så att han inte kommer fram, jag vet inte, jag vet verkligen inte, jag blir bara arg på Gud för att jag inte finner den där rogivande tryggheten i tron.
Jag blir arg på Gud. Fast ibland kan det kännas bra att vara arg också, man kan inte bara vara tacksam eller be om förlåtelse till en gud - man måste kunna skälla på Gud också.Jag förstår kanske varför all ångesten kom över mig idag, för jag har gjort så väldigt mycket de senaste dagarna och inte riktigt hunnit med det jag skulle.

Jag hade planerat att jag skulle hinna med
mig själv, mig själv, mig själv
men det blev ingenting alls.

Mina vänner drar i mig hit och dit, och ja, jag träffar dem inte alltid så ofta, och det vore kul att se dem igen, så jag måste och jag går dit, och allting blir fel, men det visar jag inte, men allting blir fel bara för att jag inte varit ensam, ensam, ensam på en halv evighet och därför får jag ångest, ångest, ångest.
Det är inte heller bara vännerna, för det är skolan, familjen, och allt möjligt annat också. Saker som hänger över mig, som jag borde, som jag måste och som jag behöver. Nej, nej, nej. Jag vill inte. Jag vill inte.
Men jag måste. Jag måste.
Jag vet att jag måste, och därför så ska jag. Så enkelt är det.
Det gör ont i min själ när jag tittar på klockan och ser att jag bara har tre timmar kvar hemma själv innan jag ska iväg, iväg, iväg och inte komma hem på länge. Inte vara själv.

Ensamhet och provtagning.

Jag är ensam mycket den här veckan. Det är hemmastudier från skolan.
Jag tror det är bra för mig att vara hemma själv, mest för att det skrämmer mig. Är jag ensam en hel dag eller så, då kan jag ibland tappa verklighetsuppfattningen. Det är läskigt och skrämmande, dessutom farligt - jag har fått för mig att det kan leda till psykos.

Och ingen vill väl fastna i ett psykotiskt beteende?
Då vet man aldrig vad som kan ske...

Solen är vacker därute. Jag ska egentligen till vårdcentralen och lämna in ett prov, men jag vet inte om jag vill ännu. Jag gillade inte den läkaren jag kom till, han är verkligen en översittare som gillar att se ner på människor. Maktgalna idiotiska gubbjävel.

Fast å andra sidan, så är det något fel som jag inte vet vad det är, och det borde jag lämna prov för. Även om det mycket väl kan vara så, att det kan gå över av sig själv.
Äsch... Jag är trött på provtagningar och läkare-som-inte-borde-arbeta-med-människor-överhuvudtaget, men kanske måste jag dit ändå. Usch.
Jag känner mig arg på hela situationen, men inser likväl att jag knappast kan göra något åt den heller.

Jag avvaktar, och ser vad som sker.

Framsteg och insikt.

Allt det där jobbiga och sorgsna försvann och min dag har rullat på med massor av aktivitet. Några motgångar - men många framsteg!
Dessutom har jag tänkt.

Igår var mitt hjärta krossat och trasigt.
Idag har jag en underbar vän i min närhet.

Det är samma människa, men jag ser med andra ögon. Tidigare har jag inte vetat var vi har stått, men nu vet jag. Vi är vänner. Vi är underbara vänner - och det är viktigare än allting annat. Den närheten och det vi delar med varandra är unikt och jag skulle inte velat byta ut det med någonting annat.

Insikt... Insikt är något underbart.
Blandat med hypomani blir det euforiskt.

För trots mitt lugna inre, är jag full av aktivitet. Mitt lugn kommer från vetskapen om min underbara vän, jag vet nu, och slipper lägga energi på att undra vad vi är. Så lite hypomanisk är jag nog allt. Men i nuläget gör det mig ingenting.

Eld.

Mitt inre är ett smärtfyllt, stormande eldhav.

Jag har gjort vad jag kunnat för att ha en bra morgon
- jag ställde alarmklockan så att jag inte skulle sova för länge, eftersom det kan trigga igång depressivitet, jag fixade en bra och stadig frukost, vilket jag tror är det bästa sättet att starta en dag med, jag startade dagen med en varm dusch.
Jag vet inte vad mer jag hade kunnat göra.

Jag kände ångesten krypa under huden på mig, kladdig, brinnande och äcklig. Den brukar inte hälsa på mig såhär tidigt, vilket gjorde mig förvånad. Jag tog atarax och väntade på inverkan av denna medicin.
Samtidigt känner jag mig äcklad. Äcklad över maten jag ätit - knäckebröd med sallad, i princip. Det känns äckligt, jag känner hur maten gör mig tjock.

Tankarna snurrar.
Ska det inte vara bra att äta frukost, eller mat överhuvudtaget?

Ibland förstår jag mig inte på mina egna tankar. Jag känner mig så sorgsen. Så ledsen.
Självklart händer det mycket i mitt liv - morfar är död, mitt hjärta är krossat, vardagen är stressig. . .

Kanske är det så att jag inte riktigt orkar längre?

Jag vet inte vad jag skall tänka.

Jag vill orka.
Jag vill vara glad.
Jag vill le, skratta och uppskatta livet.

Varför är jag så sorgsen?

Mitt hjärta är krossat.

Mitt hjärta är krossat, brustet och trasigt.
Mina tårar brinner bakom ögonlocken, men min sorg är för stark för att låta dem ta sig ut. Jag känner mig bara tom. Tom, och likgiltig.

Vad spelar det för roll om jag stannar kvar?

Jag känner mig besudlad, som har gett min kropp så länge åt Långamannen, utan att jag insett att han inte vill mer än så. Mina ögon är visserligen blå, men aldrig att jag trodde mig vara så naiv. Jag känner mig korkad, hemsk, ful, äcklig, besudlad. Och likgiltig, tom och ledsen. Sorgsen.

Snart kommer vänner över.
De vet ingenting.
Och så skall det förbli.

Jag tänker mig att det kommer gå bra med människor här omkring mig. På så sätt riskerar jag inte att göra impulsiva dumheter som äventyrar med mitt levande liv.

För jag känner det inuti mig, att det hade kunnat bli så, i mitt sorgefulla, impulsiva sinne.
Det är inte alla dagar som jag kan lita på mig själv, och detta är absolut en sådan dag.

Ironi?

Jag frågar mig själv om jag verkligen vill leva, eller om jag ska lyckas avsluta allt det där hemska och glida iväg in i  en underbar dimma och försvinna...

Därefter får jag ett samtal.
Min morfar har dött.


Jag sitter i en ensam lägenhet med tung luft och skräck om nätterna. De senaste två dagarna har skräcken infunnit sig i alla fall. Jag känner mig iakttagen av Någon. Någon, som jag inte kan se.
Denna Någon tänker inte som vanliga människor, utan är ångestfylld, aggressiv och ologisk i tankarna. Samtidigt förmedlar Någon en förvrängd version av omtanke och familjeband. Som om Någon vill se att allting är väl.

Det kanske bara är jag som inbillar mig.

Min morfar var psykiskt sjuk, och illa däran. Han var svår att umgås med och de sista åren möttes vi inte alls. Han ringer ibland, men han tänker inte som andra människor. Han är sjuk.
Han lever i en hemsk värld, en hemsk värld som hans eget huvud har skapat åt honom. Denna världen gör honom paranoid, misstänksam, aggressiv och ångestfylld.

Jag tror att morfar har hälsat på mig.

Kanske ville han säga adjö. Jag tror det. Jag tror att morfar innerst inne älskade mig. Och sin dotter. Han visste nog bara inte hur han skulle visa det. När han nu har visat sig som Någon, tror jag att han har velat säga adjö innan han far iväg, för att han älskar. Han vill se att allt går väl.


Farfar har hälsat på mig förut. Farfar skrek i den tomma, tysta luften efter förståelse, och först när jag förstod att det var farfar som stod framför mig utan att synas, så lade sig den skrikande tystnaden efter förståelse. För jag förstod.
Jag var glad att farfar hälsade på. Han såg mig, innan han vandrade vidare.


Därför tror jag att det har varit morfar den här gången.
Jag har varit rädd för denna Någon, som kan vara morfar, just för att jag inte förstått mig på honom. Han har inte fungerat som en vanlig människa, utan förmedlat starka känslor av ångest, misstänksamhet och aggression - men samtidigt nyfikenhet och en förvrängd version av omtänksamhet.

Farväl, morfar.
Jag önskar dig all lycka.

kärlek-smärta-sorg-svartsjuka-kärlek

Kärlek...
Det sägs vara något vackert, något lyckligt och något tryggt.

NEJ.
Kärlek är hemskt och smärtsamt. Jag är kär, kär, kär i en man som inte är lika kär och galen. Han umgås med andra, som vänner, men har också en annan, som han visar utåt. Jag är hemlig. Jag är hemlig i omgivningen och ingen alls vet om min kärlek. Detta är ohållbart.
Men jag vet inte, inte, inte hur jag skall förbättra situationen. Hur ska jag kunna avbryta vad vi har när jag möter honom varje dag? Det är alldeles för svårt, jag kommer se honom med andra varje dag - och jag blir svartsjuk. Jag vill det inte, men ajg blir svartsjuk som fan. Detta är ohållbart.
Jag vet inte vad han vill.Menar han det, när han säger att han saknar mig?

När han säger att han älskar doften av min hud?

Kommer han göra slut med den andra, som han vet att han borde, som han säger att han vill?

Om han gör det, kommer han vilja ha mig mer än bara hemlig?Detta är ohållbart. Jag vill inte visa mig svag. Jag vill inte visa mig svartsjuk. Jag vill inte visa mig sårad.
Jag vill ha honom. Jag älskar att ligga på hans arm när jag somna, att fingra på hans hud.

Jag vill fortsätta precis som jag gör. Fast ändå inte. Situationen är ohållbar och den får mig att vilja försvinna för alltid när jag ser honom med andra, men jag måste fortsätta situationen precis som jag gör, annars får jag honom inte alls.

Frågan är bara om det är värt det.


DÖD.

Jag vill känna mig död. Vad nu det innebär, att känna sig död, det vet jag inte, men det verkar bara en skön grej.
Jag är trött. Jag är så otroligt trött och vet inte hur mycket jag klarar av längre, jag orkar liksom inte mer. Det händer för mycket runt omkring och jag önskar att allting skulle försvinna, det är något jag önskar mer än allting annat.


Att vilja dö, måste det vara något hemskt?

Jag vet inte. Ofta tänker jag att det är något hemskt. Förut tänkte jag att man vid självmord gav upp, och inte tog sin chans till livet, för dö ska vi alla göra förr eller senare, så då kan man lika bra leva enda tills man dö på riktigt, utan att döda sig själv.
Nu vet jag inte. Om jag inte vill leva, och känner att jag inte heller tillför något vettigt till min omgivning - varför ska jag då hålla kvar i ett liv? Varför ska jag inte försvinna, om jag vill det?

Måste jag stanna kvar?


Skolans vardag bjuder på stress och ostrukturerat schema. Det är jobbigt. Det är verkligen jobbigt. Jag hatar stress mer än allting annat, och jag blir ännu mer stressad av att inte ha något kontroll eller ens lite, lite struktur i min vardag. Jag anser detta vara ohållbart. Det får mig att vilka försvinna, ganska mycket.

Vill jag ta livet av mig, eller är det min sjukdom som talar i mina tankar?

Tacksamt mörker?


"att kunna känna tacksamhet är en av livets största gåvor"


Tacksam.. Tacksam? Ska jag vara tacksam över mitt evinnerliga mörker? Jo tack, jag förstår poängen med att kunna känna tacksamhet, och jag gör det ofta i mitt liv, tro inte dumt om mig. Men tacksam, nu? Nej.
Nej tack. Jag försöker inse, men lyckas inte fånga känslan som just tacksamhet skapar.

Ofta lyckas jag, om jag anstränger mig riktigt ordentligt, se ett litetlitet ljus borta i andra änden av tunneln, eller ovanför mörker-brunnens kant.

Nu ser jag ingenting.

Alltså; jag finner inget ljus.
Jag vill kunna känna tacksamheten, men jag hittar den inte. Jag är i nuläget endast pessimistiskt negativ. Just nu är jag en negativ, bitter och arg människa. Av det jag skrev i föregående inlägg är ingenting genomfört, inte ens på prov, och det är alltid något.

Men i nuläget försöker jag att inte känna någonting alls.
Därefter kanske tacksamheten blir synlig.
Men inte nu.

Just nu är jag bara känslolös och ekande tom. Och trött. Så otroligt ända-in-i-själen trött.

Trasig.

Jag faller ner i mörkret och orkar inte ta mig upp.

Mitt trasiga sinne tänker.
På sådant som känns väsentligt just nu, just idag, just i denna stund.

Krossa ett glas, ta en kniv, ett rakblad, ja vad som helst, och trasa sönder armarnas inre.
Det var längesen sist men världen blir så stilla, omtöcknad och luddig i kanterna när blod försvinner ifrån kroppen. Kanske blir det pluspoäng och jag försvinner helt dessutom, det vet man aldrig. Det vore lätt, så lätt, men ack så skönt, att försvinna, driva bort, som på en liten flotte ute på ett oändligt hav. Just så tror jag att det är, en liten och nästan osynlig flotte ute på ett oändligt hav, vått av vatten blandat med blod som lämnar kroppen.


Fast blod blir kladdigt. Lite äckligt. Och jag vill inte bli äckligare än vad jag redan känner mig som, oavsett om jag lever eller är död. Jag vill vara ett vackert lik, konstigt nog. Egentligen borde jag kanske inte bry mig alls.


Men varför skära och trasa fram blod, varför inte all den där medicinen som bara ligger och skräpar? Massor av atarax, Seroquel, säkerligen några Sertralin och Diklofenak mot värken blandat med andra tabletter som finns i skåpet. Kanske har jag inte tillräckligt, men tillsammans med en del alkohol kan jag blanda mig världens bästa drink, på sådant som gör mig stilla, lugn, slö och kanske död. Död, på ett lugnt sätt.
Kanske kan jag till och med vandra ut i en sjö i närheten, eller ta mig till havet. Jag älskar havet eller vatten överhuvudtaget, det är något stillsamt och vackert. Går jag dessutom ut i vattnet någonstans där jag hittas snabbt, hinner liket inte bli uppsvällt av allt vatten - och jag blir ett vackert lik. Jag har en svart vacker långklänning. Tillsammans med mina fina skor. Bruna och nyputsade.


Fast det kräver förberedelse. Jag har ingen alkohol. Och att ta alla mediciner och chansa vore dumt, i så fall riskerar jag att möjligheten tas ifrån mig. Kanske låter de mig inte ha lika många mediciner hemma till nästa gång.


Dessutom vill jag förbereda mer. Jag vill inte att min familj skall behöva åka till staden de inte bor i, endast för att städa undan i min lägenhet. Rensa mitt dödsbo.
Istället borde jag försöka bli av med allt onödigt här, och packa ner det mesta andra i lådor. Då blir det enkelt för dem. Jag kanske till och med kan be någon annan (per brev, så kommer det fram efter min död) i samma stad att hjälpas åt med sortering och utrensning av dödsboet.

Dödsbo? Det är ett märkligt namn.
Bo = fågel-bo.

Jag är ingen jävla fågel.

Något av dessa vore de bästa. Andra tankar har befunnit sig i mitt huvud, men de verkar aldrig lika bra. Hoppa från en höjd skulle jag aldrig våga, jag vet inte hur det känns att slå i marken. Jag vill inte hoppa från ett tåg, lokföraren och andra skall inte ha min död på sitt samvete - jag vill inte skada andra genom min död. Likadant med bilar, lastbilar och sådant.

Nej, massor av mediciner i kombination med antingen kniv eller alkohol. Det vore bra. Kanske i kombination med vatten också. Fast då vill jag hittas snabbt.

Nu är jag samlad. Mitt inre känns vasst, taggigt och smärtfyllt. Men mitt yttre är samlat på grund av mina tankar.
Jag skall gå ner i tvättstugan, slänga in tvätt i torktumlaren, gå till Komsum och handla (varför det, egentligen? Lik behöver ingen mat.), sen skall jag hämta oanvända flyttlådor från källaren.

Jag skall städa och sortera bort allt, allt, allt som jag inte behöver. På det sättet är jag mer förberedd för en avfärd härifrån.
Nu är jag lugn.

Besudlad.

Jag känner mig smutsig. Besudlad och använd. Liksom äcklig.
Samtidigt är jag arg. Så jävla arg.

Långeman har smittat mig. Han har smittat mig med klamydia. Jag har aldrig aldrig aldrig haft något sådant förut. Aldrig någonsin.
Men nu har han smittat mig.
Samtidigt så umgås han djävulskt mycket med någon annan. Någon annan än mig. Och det gör ont. Det känns så hemskt inuti mig att jag tror jag kommer gå sönder.
Vill han inte ha mig?
Tänk om han hellre vill ha henne.
Vad fan betydde jag?
Jag vill inte tänka att jag inte har betytt någonting, vi har ändå något. Jag önskar bara att jag visste vad.

Vi har en otrolig vänskap och talar om mycket. Vi har båda haft tidigare liv, som nu behöver bearbetas. Eller i alla fall så behöver vi båda lära oss tala om dem. Våga tala.

Sen har vi sex. Jepps - vi knullar. I princip alltid när vi ses.
Jag gillar att ha sex med honom - han gillar att ha sex med mig.

Men utåt sett - vad har vi då?
Betyder jag ingenting?
Tänker han bara slänga bort mig, som om ingenting?


Jag tycker så mycket om honom att det gör ont.
Det känns så hemskt när han är för nära andra, att det gör ont.
Han har smittat mig med klamydia. Det gör inte ont. Jag blir arg.

RSS 2.0